jueves, 11 de febrero de 2010

EL ROMANTICISME

El Romanticisme és un moviment cultural, literari i artístic que va sorgir a Alemanya i a Gran Bretanya a finals del segle XVIII. Suposa una nova sensibilitat, una nova concepció del món i de la vida.
CONTEXT SOCIOCULTURAL
El Romanticisme es fonamenta en els sentiments i es valoren les emocions. En filosofia, d’idealisme es centra en el món de l’esperit i de les idees absolutes. La raó tendeix a ser substituïda per la intuïció subjectiva com a mitjà de coneixement de la realitat.
Sorgeix el liberalisme, moviment ideològic que defensa la llibertat econòmica i política i els drets individuals. Sota la influència de la Revolució Francesa sorgeixen governs constitucionals i parlamentaris. Com a conseqüència de la Revolució Industrial i el desenvolupament del comerç, la burgesia es converteix en la classe social dominant, i el nacionalisme que portarà a la reivindicació de les peculiaritats culturals i lingüístiques de cada país.
CARACTERÍSTIQUES GENERALS DEL ROMANTICISME
-Individualisme i subjectivisme. Reafirmació del “jo” i la pròpia personalitat com a únic i insubstituïble. Els ideals i aspiracions del poeta constitueixen el centre de la vida i les obres de l’artista romàntic, aquests ideals xoquen amb els límits imposats per l’artista i això els conduirà a la insatisfacció, l’aïllament o la soledat.
-Recerca de la llibertat. La passió per la llibertat es reflecteix en les manifestacions de l’època. A la literatura, la llibertat creadora es manifesta en l’oposició a tota norma. La imaginació és el valor suprem i es proclama el geni individual, la inspiració de cada autor.
TEMES
-Els sentiments, especialment aquells que brollen de la insatisfacció davant del món i la vida: l’amor (idealitzats o impossible) la tristesa, la soledat, la melancolia, la recerca d’una felicitat impossible...
-El somni. Es potencia la nocturnitat, el valor del presagi i la dimensió visionària, la imatge onírica que desembocarà en el surrealisme.
-La imaginació. La creativitat i la originalitat individuals esdevenen valors contra la còpia del model i l’aplicació del cànons tancats. La insatisfacció, la rebel•lia contra el món i el xoc entre la realitat i el desig, porten a la imaginació de mons llunyans i desconeguts: Edat Mitjana (evasió en el temps), països i terres considerats misteriosos i exòtics (evasió en l’espai).
-La natura i el paisatge. La descripció del paisatge s’adapta als sentiments de l’autor. Predominen els paisatges tristos i melancòlics o bé aquells que expressen millor l’ànima turmentada de l’autor.
-Les preocupacions filosòfiques són el destí, el sentit de la vida, la mort...
-La reivindicació d’allò individual, valoració de la llengua i la cultura de cada poble. Es recopilen romanços, contes, llegendes, etc. L’estètica romàntica està basada en la intensitat i el dramatisme, en tot allò que supera els límits de la natura i de la raó.

No hay comentarios:

Publicar un comentario