domingo, 31 de enero de 2010

SOMNI D'UNA NIT D'ESTIU

“Somni d’una nit d’estiu” és una de les obres de William Shakespeare i pertany a les comèdies se Shakespeare.
Al llarg de l’obra es presenten quatre històries paral•leles de les quals tres són reals: la història entre Teseu i Hipòlita; la història de Lisandre, Hèrmia, Demetri i Helena; la història dels artesans d'Atenes i la història entre Oberon i Titània (imaginària). L’obra està ambientada a Atenes, concretament a un bosc el qual és fosc i tenebrós, i tots els actes succeeixen de nit.
L’obra està dividida en tres parts o “tipus d’arguments”.
En la primera part hi ha un enllaç entre el món fantàstic i el món real. Egeu vol que la seva filla, Hèrmia, es casi amb Demetri però ella s’hi nega degut a que està enamorada de Lisandre. Hèrmia i Lisandre s’escapen i li expliquen a Helena el seu pla. Helena, per aconseguir l’amor de Demetri li explica i acaben tots quatre al bosc. Oberon mana a en Puck que li posi unes gotes als ulls de Demetri que farien que s’enamorés de la primera dona que veiés passar, però Puck s’equivoca i les hi posa a Lisandre, el qual quan desperta veu a Helena.
El segon argument és purament teatral i hi participen els artesans, que assagen una obra de teatre que volen representar a Teseu, per a assajar-la van al bosc i aquí s’enllaça la historia amb el mòn fantàstic.
En el tercer argument hi participen Oberon, Titània, Puck i els follets. Titània, que és l’enamorada de Teseu i Oberon, que és l’enamorat d’Hipòlita, tenen una discussió. Oberon vol donar-li una lliçò posant-li les mateixes gotes que li havia posat a Lisandre per a que s’enamori d’un ésser horrible. Puck transforma al Cabdell artesà en un cuc i Titània s’enamora d’ell. Finalment, Oberon treu l’encanteri a tots dos fet que Titània s’enamori d’ell.
El tema principal d’aquesta obra és l’amor i la mitologia, doncs hi apareixen molts personatges mitològics (Teseu, per exemple), i al llarg de l’obra van apareixent alguns déus mitològics.

No hay comentarios:

Publicar un comentario